niedziela, 11 listopada 2012

Jabłecznik z bitą śmietaną. Ciasto bez pieczenia.


  Nie chwaląc się muszę Wam powiedzieć, że już dawno nie jadłam tak dobrego ciasta :) Bardzo proste w przygotowaniu, a w smaku przepyszne :)



Składniki:
spód:
  • 100 g płatków kukurydzianych,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 150 g białej czekolady.
masa jabłkowa:
  • 4 duże jabłka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 400 ml soku jabłkowego,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/2 soku z cytryny,
krem:
  • 400 ml kremówki 30%,
  • 2 śmietany fixy,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • do posypania: cynamon.

Przygotowanie:
 
  Spód tortownicy (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) obrysowujemy na papierze do pieczenia, Wycinamy koło i wkładamy do tortownicy. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego, rozbijamy tłuczkiem na miazgę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i wiórkami kokosowymi i mieszamy z płatkami. Wykładamy spód tortownicy płatkami, dociskając ręką. Schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Zalewamy je sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym (300 ml) i posypujemy cynamonem. Gotujemy, aż do rozgotowania się jabłek. Do pozostałego soku jabłkowego wsypujemy budyń waniliowy i rozpuszczamy. Gdy jabłka ściągniemy z ognia wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną, ale jeszcze płynną masę jabłkowo-bydyniową przelewamy na spód z płatków. Ponownie schładzamy w lodówce. Kremówkę ubijamy ze śmietan fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Przekładamy na mus jabłkowy i ponownie schładzamy w lodówce. Na koniec posypujemy cynamonem. 


Inspirację na to ciasto znalazłam w książce "Ciasta bez pieczenia od A do Z" wydawnictwa Weltbild.


5 komentarzy:

  1. Ja robiłam też ostatnio podobny jabłecznik http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/jablecznik-z-bita-smietana/

    OdpowiedzUsuń
  2. Porywam kawałek...albo dwa od razu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zostalas otagowana:) po wiecej informacji zapraszam http://mojparadise.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędny jabłecznik z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojeju jaki genialny jabłecznik:D
    coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń