poniedziałek, 19 listopada 2012

Konkurs z makaronami

   Dzisiaj mam dla Was jeszcze jeden konkurs :) Tym razie nagrodami są wspaniałe zestawy Makaronów Czaniecki.

   Wystarczy, że wstawicie na stronie mojego bloga Aga w kuchni przepisy w makaronem w roli głównej :)
Warto powalczyć, bo można wygrać wspaniałe zestawy makaronów... nagrodzimy 3 osoby, każda dostanie 2 zestawy makaronowych mixów :)

  Konkurs trwa od 19.11 do 30.11.2012r. Czekam na Wasze makaronowe inspiracje od Spaghetti po penne, tagliatelle, calzone itp....

26 komentarzy:

  1. Przepis z makaronem w roli głównej skomponowałam sama aczkolwiek nie jest to coś bardzo oryginalnego:
    Składniki:
    - makaron tagliatelle (dla dwóch osób)
    - pół słoiczka suszonych pomidorków
    - świeży szpinak (ile kto lubi)
    - 3 ząbki czosnku (ja lubię jak jest czosnkowo)
    - 1 łyżka oliwy
    - starty ser mozarella (po trochu na porcję)
    Przygotowanie:
    1. Szpinak myjemy i rozdrabniamy. Następnie kroimy pomidorki suszone. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy szpinak. Wyciskamy do niego czosnek (przez praskę). Chwilę dusimy, następnie dodajemy pomidorki i jeszcze chwilę podduszamy.
    2. W między czasie gotujemy makaron al dente.
    3. Wykładamy na talerze makaron, na niego szpinak i pomidorki z patelni.
    4. Całość posypujemy startym serkiem.

    Danie błyskawiczne, bardzo smaczne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron a'la carbonara
    Składniki:
    250 g makaronu wstążki
    200 g boczku parzonego
    3 żółtka
    250 g serka mascarpone
    3 plastry żółtego sera
    1 cebula
    1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
    Przyprawy: sól ,pieprz, oregano, bazylia
    Przepis:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek. Smażymy do zarumienienia. W osobnej miseczce żółtka łączymy z serkiem mascarpone, żółtym serem (startym na grubych oczkach) i przyprawami. Gdy boczek z cebulką jest przysmażony dodajemy do niego odcedzony makaron i sos. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni na małym ogniu przez ok. 5 minut.

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron z mięsem mielonym i cukinią
    Składniki:
    500g mięsa mielonego
    1 cukinia
    5 dużych pieczarek
    1 cebula
    500g makaronu penne
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    3 plastry żółtego sera
    2 łyżki oleju do smażenia
    1 łyżeczka oliwy
    1 łyżka śmietany 18%
    Sól, pieprz, ostra czerwona papryka
    Gałązka pietruszki
    Przepis:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15-20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Po zarumienieniu dodajemy mięso mielone i pieczarki. Smażymy do miękkości. Dodajemy cukinię i całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dolewamy ok. 1 szklankę wody, doprawiamy i dusimy 15 minut. Na koniec podbijamy sos śmietaną i trzymamy na ogniu do wrzenia ciągle mieszając. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy startym na dużych oczkach serem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Penne Mexicana

    makaron penne 400g
    mięso mielone 500g
    papryka czerwona 1 szt
    papryka żółta 1 szt
    Papryczka chili 1 szt
    pomidor 2 sztuki
    czosnek 3 ząbki
    puszka fasoli czerwonej
    puszka kukurydzy
    pieczarki 400g
    koncentrat pomidorowy 3 łyżki
    cebula 1 szt
    oliwa z oliwek

    Przyprawy:
    papryka chilli
    papryka słodka
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie

    Na patelni podsmażamy cebulę (drobno pokrojoną, czosnek, pieczarki i rozgniecioną papryczkę chilli. Następnie dodaję mięso mielone i duszę około 15 minut. Pozostałe warzywa pokrojone w kostkę dodaję i duszę kolejne 5 minut.
    Pod koniec smażenia przyprawiam całość papryką chili i słodką, pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Na samym końcu dodaję koncentrat pomidorowy, odcedzoną fasolę i kukurydzę z puszki. Dokładnie mieszam i duszę przez 2 minuty.
    Makaron penne gotuję według wskazówek na opakowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z racji tego,że uwielbiam makarony ciężko jest mi się zdecydować na jedno danie z ich udziałem .
    Poniżej przedstawiam mój dzisiejszy obiad niby nic nadzwyczajnego typowa polska kuchnia :)

    Wątróbki z makaronem

    Składniki :
    - 50 dag wątróbek drobiowych
    - 4 posiekane cebule
    - pęczek posiekanej natki pietruszki
    - 4 łyżki masła
    - 1/2 l mleka
    - łyżka oleju
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 20 dag makaronu nitki
    Przyprawy:
    - sól,
    - pieprz,
    - papryka mielona słodka,
    - bazylia,
    - oregano,
    - zioła prowansalskie,
    - vegeta.

    Przygotowanie:
    Cebulę podsmażamy na łyżce masła.
    Doprawiamy vegetą i pieprzem.
    Wsypujemy natkę i smażymy 2 minuty.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem.
    Odcedzamy i podsmażamy na łyżce masła.
    Doprawiamy papryką i vegetą. Mieszamy z cebulą.
    Wątróbki myjemy, dokładnie oczyszczamy z błon i moczymy w mleku ok. 30 minut. Osączamy.
    Oregano mieszamy z bazylią i ziołami prowansalskimi.
    Oprószamy wątróbki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na reszcie masła. Solimy dopiero pod koniec smażenia. Dodajemy do makaronu i mieszamy.

    SMACZNEGO !!!

    Pinka.Kr@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron smażony po chińsku

    pierś z kurczaka 350g
    makaron spaghetti 300g
    2 jajka
    1 pokrojona papryka,
    1/2 posiekanego pora
    1 opakowanie mrożonki warzyw chińskich
    przyprawa do dań chińskich
    sos sojowy
    olej do smażenia

    Kurczaka pokrój w cienkie paski, podsmaż na oleju, dodaj warzywa, smaż jeszcze jakiś czas. Zrób miejsce na patelni i wbij jajka, jak się zetną wymieszaj z resztą składników.
    Dodaj ugotowany makaron i przyprawę do dań chińskich rozrobioną z odrobiną wody i mąki ziemniaczanej. Wymieszaj i smaż jeszcze 5 min. Jeśli potrawa wyjdzie za sucha dolać trochę sosu sojowego/ wody. Przygotowanie zajmuje ok.20min. Mmm, pycha...

    OdpowiedzUsuń
  7. Sałatka z kurczaka z makaronem ryżowy

    1 Makaron Czarniecki Ryżowy,około 1 kg fileta z kurczaka,Delikat do Mięs Knora,kukurydza,1 pieczarki konserwowe,1papryka konserwowa,4 jajka,posiekany szczypiorek,majonez,sól i pieprz do smaku


    Makaron Czarniecki ryżowy gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15 minut.
    Gotujemy jajka,filet pokrojony w drobniutką kosteczkę smażymy na patelni z dodatkiem delikatu do mięs.Studzimy.
    Kroimy paprykę,pieczarki,jajka w kosteczkę.
    Wszystkie składniki mieszamy dodajemy kukurudze,majonez , szczypiorek sól i pieprz do smaku.

    SMACZNEGO!!!!!!!!!
    krysia.h8888@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka ryżowa z kurczakiem

    Makaron czarniecki ryżowy
    około 1kg fileta z kurczaka
    delikat do mięs Knorr
    kukurydza
    papryka konserwowa
    pieczarki konserwowe
    4 jaja
    majonez,sól i pieprz do smaku

    Ugotować jaja,pokroić w kostkę.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15 minut.
    Na patelni smażymy filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę.
    Paprykę i pieczarki ,jaja drobno kroimy w kostkę.
    Mieszamy makaron,papryke ,pieczarki,filet,jajka,kukurydzę dodjemy majonez,pokrojony szczypiorek mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem

    Smacznego!!!!!!

    krysia.h8888@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Zielony makaron z sosem drobiowym i surówką

    Składniki

    - 3 łyżki oliwy
    - 25 dag makaronu nitki
    - 3 ząbki czosnku
    - pęczek koperku
    - sól
    - maggi

    Sos:
    - 2 udka z kurczaka
    - 2 średnie cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 3 łyżki oliwy lub oleju
    - puszka krojonych pomidorów
    - 2 łyżki mąki
    - liść laurowy,
    - pieprz,
    - majeranek,
    - curry,
    - vegeta

    Surówka:
    - 2 marchewki
    - 10 kiszonych ogórków
    - 1/2 pęczka koperku
    - 2 łyżki oliwy

    Przygotowanie:
    Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
    Czosnek obieramy i siekamy.
    W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
    Odcedzamy. Smażymy na oliwie, dodając koperek i czosnek. Doprawiamy i mieszamy.
    Sos: Czosnek obieramy i siekamy, cebule obieramy i kroimy w piórka,
    Myjemy udka. Mięso oddzielamy od kości,
    kroimy i rumienimy na oliwie. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek.
    Wsypujemy mąkę i mieszamy. Gdy się przyrumieni, wlewamy szklankę wody,
    doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso, liść laurowy i pomidory.
    Doprawiamy i chwilkę dusimy. Wykładamy na makaron.
    Surówka: koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
    Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Ogórki kroimy w paseczki. Dodajemy marchewkę i koperek. Mieszamy z oliwą.

    SMACZNEGO !!!

    Pinka.Kr@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatka makaronowa

    Składniki :

    - makaronu świderki op.500g
    - 3 łyżki majonezu
    - 30 dag szynki
    - 30 dag żółtego sera
    - 1 duża czerwona papryka
    - 1 duża żółta papryka
    - 1 duża zielona papryka
    - 5 pomidorów
    - 5 ogórków
    - sól
    - pieprz
    - dowolna mieszanka ziół

    Przygotowanie:
    W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy i studzimy.
    Warzywa myjemy. Ogórki obieramy, papryki rozkrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne.
    Szynkę, ser oraz warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu.
    Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
    Odstawiamy na godzinę, aby sałatka się przegryzła.

    Pinka.Kr@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja polecam makaroniaki czyli makaronowe placuszki z szyneczką w sosie serowym :)Są bardzo smaczne

    Składniki:
    400 g makaronu nitki
    200 g szynki
    cebula
    2 jajka
    olej
    bułka tarta
    sól i pieprz

    Sos serowy:
    pół szklanki bulionu drobiowego
    2 topione kremowe serki (te większe w kształcie kiełbaski)
    pół szklanki gęstej śmietany
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól i pieprz

    Łamiemy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i studzimy. Obraną cebulę siekamy i rumienimy na łyżce oleju
    Szynkę bardzo drobno siekamy i dodajemy do cebuli, razem smażymy. Do dużej miski przekładamy makaron, cebulę, szynkę i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Z makaronowego ciasta formujemy placuszki, obtaczając je w tartej bułce i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przygotowujemy sos. W rondelku podgrzewamy bulion, dodajemy serki topione. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Wlewamy cienką strużką śmietanę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy aż sos zrobi się gęsty. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i dobrze mieszamy. Ciepłe placuszki polewamy przygotowanym sosem.
    Smacznego!

    atena20@poczta.onet.pl


    OdpowiedzUsuń
  12. Polecam również pyszną makaronową zapiekankę.

    Składniki:

    250 g makaronu świderki lub rurki
    150 g wędzonego boczku
    150 g żółtego sera
    250 g pieczarek
    puszka groszku z marchewką
    pół słoika słodkiej papryki
    1,5 szklanki słodkiej śmietany
    łyżeczka tymianku
    olej
    sól i pieprz

    makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Kroimy pieczarki w plasterki, boczek, cebulę i paprykę w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek smażymy na oleju ok 4 min i dodajemy pieczarki z cebulą. Smażymy ok 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.Zdejmujemy z ognia i dodajemy odsączony groszek z marchewką oraz paprykę.Wszystko mieszamy i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub formy. Zalewamy śmietaną i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 30 min w temp 175 stopni C.

    Smacznego!

    atena20@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Spaghetti z mięsnymi kuleczkami w sosie pomidorowym

    Składniki dla 4 osób:

    opakowanie makaronu spaghetti
    pół kg mięsa mielonego mieszanego wołowo-wieprzowego
    duża cebula
    4 ząbki czosnku
    porządna garść (raczej męska) ziół (u mnie bazylia, tymianek i rukola)
    5-6 czubiastych łyżek parmezanu
    jajko
    pół czerstwej bułeczki
    sól, pieprz do smaku
    opakowanie przecieru pomidorowego w butelce lub kartonie (albo 2 kartony), u mnie mojej własnej produkcji
    odrobina oleju


    Mięsko wrzucamy do miski, dodajemy drobno posiekaną i przesmażoną cebulę, posiekany czosnek i zioła, jajko, parmezan, namoczoną wcześniej i porządnie odciśniętą bułeczkę, sól, pieprz do smaku. Wyrabiamy masę i formujemy w miarę jednakowej wielkości kuleczki, takie większe orzechy włoskie i podsmażamy je na patelni na rozgrzanej oliwie.
    W płaskim garnku delikatnie podgrzewamy sos pomidorowy, ja do swojego nie daję nic, do kupnego dołożyłabym wcześniej podsmażony czosnek, cebulę i jakieś ziółko, żeby podkręcić smak, ale delikatnie, bo kulki są dobrze przyprawione, i wrzucamy nasze pupleciki. Gotujemy ok. 10 minut i podajemy z makaronem, najlepiej spaghetti.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  14. Lazania z sosem bolońskim

    Składniki dla 4 osób:

    pół opakowania makaronu lazanii, ja używam takiej, która nie wymaga wcześniejszego gotowania
    1/4 kg mielonej wołowiny
    1/4 kg mielonej wieprzowiny
    średnia cebula
    3-4 ząbki czosnku
    1/2 szklanki wina czerwonego
    1/2 l przecieru pomidorowego, ja robię sama, ale może być z kartonu/butelki
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    ok. pół litra mleka
    pół szklanki startego parmezanu
    pół torebki ziół prowansalskich
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    przyprawy do beszamelu - łyżeczka startej skórki cytrynowej, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, listek laurowy duży (lub 2 małe), sól, pieprz

    W garnku podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i cebulę, wrzucamy mięso, podsmażamy, wlewamy wino, dusimy aż wino wyparuje, wlewamy przecier, wsypujemy zioła, solimy, pieprzymy i dusimy, dusimy, dusimy... U mnie robienie sosu bolońskiego trwa jakieś 3 godziny... dlatego zawsze robię więcej sosu i zamrażam albo jemy drugiego dnia z makaronem :)
    Robimy beszamel - w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, wlewamy połowę mleka (zimne!), wrzucamy przyprawy i mieszając doprowadzamy do wrzenia, dolewamy mleka do doprowadzenia sosu do konsystencji budyniu. Gdyby pojawiły się grudki (nie mają prawa się pojawić, jeżeli daliście zimne mleko i cały czas mieszaliście) wystarczy sos przetrzeć przez sitko. Przyprawy wyjmujemy i przystępujemy do robienia lazanii - w żaroodpornym naczyniu układamy warstwami makaron i każdy z sosów, ostatnie warstwy to makaron, gruba warstwa beszamelu i parmezan.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  15. Tagliatelle "Boska Jola"

    Składniki na 4 osoby:

    paczka tagliatelle
    30-40 g boczku wędzonego
    cebula
    duuuża garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
    garść mrożonych grzybów
    pół szklanki śmietany 36% ale lepiej chyba się sprawdza mascarpone
    sól, pieprz
    do posypania parmezan i pietrucha (ale nie dzieciom bo nie lubią...)

    Makaron wrzucamy do bardzo osolonej wody, gotujemy według przepisu.
    Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażamy, wrzucamy cebulę pokrojoną w ósemki, grzyby, podlewamy wodą z moczenia grzybów, dusimy chwilkę, wykańczamy śmietaną lub mascarpone i już, gotowe :)
    UWAGA - nie wylewaj wody z moczenia grzybów, jak sos będzie za gęsty, dolej jej do niego :)
    Makaron po odcedzeniu znowu wrzucamy do gara, polewamy sosem, oblepiamy dokładnie i na talerze!
    Dekorujemy pietruchą i parmezanem.


    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój pomysł na makaron to zapiekanka warzywna.

    Składniki:
    400g makaronu penne
    puszka groszku
    puszka kukurydzy
    duży por
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    20 dag sera żółtego
    20 dag wędliny drobiowej
    200 ml śmietany 12%
    2 łyżki lubczyku
    2 łyżeczki przyprawy włoskiej

    Makaron ugotować na półtwardo, wymieszać z koncentratem. Dodać odsączone z zalewy groszek i kukurydzę oraz pokrojonego w półplastry pora. Połowę makaronu ułożyć w natłuszczonej blaszce, posypać połową pokrojonej w kostkę wędliny i połową utartego na grubej tarce sera. Posypać przyprawą włoską i lubczykiem. Tak samo uczynić z drugą połową składników.

    Polać równomiernie śmietaną.
    Zapiekać ok. 25 minut.

    m_margaretka@o2.pl

    Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sałatka z makaronem

    200 g makaronu kokardki (lub penne)
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 puszka tuńczyka w kawałkach
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    majonez
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku


    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu,odsączyć,ostudzić. Jajka
    pokroić na ćwiartki.Tuńczyka,fasolę,kukurydzę odsączyć z zalewy.
    Połączyć wszystkie składniki z majonezem i doprawić do smaku

    eluchap@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapiekany makaron z warzywami i chrupiącą skórką

    350g makaronu rurki
    1 cukinia
    2 pomidory
    200 g twarożku śmietankowego
    300 ml śmietany
    300 ml mleka
    3 jajka
    2 łyżki natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    sól,pieprz do smaku
    70-80 g startego żółtego sera


    Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
    Odcedzić,przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.Makaron
    podzielić na 2 części Cukinię umyć,pokroić w plastry.Pomidory umyć,osuszyć i pokroić w plastry.
    Piekarnik rozgrzać do temp.190stopni. Naczynie żaroodporne cienko wysmarować tłuszczem. Na dno formy wyłożyć pierwszą cześć
    makaronu,plastry cukinii i plastry pomidorów.

    Dokładnie połączyć jajka,twarożek śmietankowy, mleko
    ,śmietanę,natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i
    pieprzem.Czosnek zmiażdżyć,dodać do masy. Sosem polać składniki zapiekanki,posypać serem.

    Makaron piec około 45 minut w temp.180 stopni.

    Elżbieta Pawelec
    eluchap@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. ZAPIEKANKA Z SZYNKĄ I MAKARONEM

    150 g makaronu rurki
    120 g wędzonej szynki pokrojonej w paski
    czerwona papryka
    cebula
    400 ml wody
    300 ml gęstej śmietany
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    70 g startego żółtego sera
    margaryna
    przyprawy: bazylia,oregano,majeranek,pieprz,sól do smaku
    po jednej łyżce posiekanej natki pietruszki, szczypiorku


    Śmietanę, wodę, mąkę ziemniaczaną,przyprawy, natka pietruszki,
    szczypiorek wszystkie te składniki mieszamy ze sobą. Zagotowujemy od
    czasu do czasu mieszając. Gotujemy ok.1minuty.Paprykę myjemy usuwamy
    gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w paski.
    Do wysmarowanego margaryną żaroodpornego naczynia wsypujemy surowy
    makaron, posypujemy szynką,papryką,cebulą i zalewamy przygotowaną
    mieszaniną. Wszystko dobrze mieszamy,posypujemy żółtym serem.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy 35 minut w temp. 190oC

    Elżbieta Pawelec
    eluchap@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Faszerowane muszle makaronowe

    opakowanie muszli makaronowych (20 szt.)
    300 g mięsa mielonego (wieprzowego)
    100 g pieczarek
    1 cebula
    1 marchewka
    50 g suszonych pomidorów z żurawiną w oleju z ziołami
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    70 g startego sera żółtego
    po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    sól,pieprz do smaku

    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Odcedzić. Rozłożyć by
    przestygł i nie posklejał się. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na
    gorącym oleju .Marchewkę obrać,zetrzeć na tarce,pieczarki oczyścić
    drobno posiekać,suszone pomidory również posiekać.Do podsmażonej
    cebuli dodać mięso,marchewkę,pieczarki,przeciśnięty
    czosnek.Przyprawić solą, pieprzem,oregano,bazylią,czerwoną
    papryką.Podsmażyć aż mięso zmieni kolor na brązowy.Pod koniec
    dodajemy suszone pomidory i natkę pietruszki.

    Muszle napełnić ciepłym farszem, wierz posypać serem żółtym i
    ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego
    piekarnika i piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C.

    Elżbieta Pawelec
    eluchap@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja polecam przepyszną swojską zapiekankę z makaronem i kiełbasą.

    Makaron gotujemy al dente, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, aby cebula nabrała rumiany kolor, a z kiełbaski wydobył się tłuszcz. Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kiełbasę z cebulą. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do naczynia. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie obieramy cukinię, kroimy w półkola. Po 20 min wyciągamy naczynie i na zapiekance układamy cukinię. Ze śmietany i jajka przygotowujemy sos, którym polewamy składniki. Następnie wszystko posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
    Smacznego! :)
    Paulina B.

    OdpowiedzUsuń
  22. DOMOWY ROSÓŁ

    kawałek mięsa wołowego
    skrzydełko z indyka
    1 kg porcji rosołowej z kuraczka

    włoszczyzna
    mała marchewka
    mała pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    1/2 przypieczonej cebuli
    vegeta
    pieprz do smaku
    1 op makaronu CZANIECKIEGO nitki

    Zaczynam od przygotowania garnka z ZIMNĄ wodą, do którego wkładam całe przygotowane mięso i zaczynam gotowanie.
    Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieram przy pomocy małego sitka. W tym momencie zmniejszam ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.
    Po usunięciu szumowin do garnka wrzucam wszystkie, umyte i obrane wcześniej, warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godz.Pod koniec gotowania dodaję zawsze gałązkę magi z mojego ogródka (a teraz mam zamarznięty).
    W między czasie gotuje makaron nitki. Makaron wykładamy na talerz podajemy z marchewką i zdobimy natką pietruszki :) SMACZNEGO

    oliwcia2007@buziaczek.pl




    OdpowiedzUsuń
  23. SAŁATKA Z MAKARONEM

    1 op makaronu w kształcie ryżu
    1 papryka czerwona
    300g piersi z kurczaka
    4 jajka
    3 rzodkiewki
    pęczek koperku
    puszka kukurydzy
    3 łyżki majonezu
    sól, pieprz do smaku
    przyprawa gyros

    Makaron ugotować wedle przepisu zawartego na opakowaniu. Ostudzić.
    Papryki, jajka, rzodkiewki pokroić w drobną kostkę.Pierś pokroić w długie paski, przysmażyć na patelni z przyprawami do gyrosa.
    Odsączyć kukurydzę.Koperek drobno pokroić.Gdy kurczak wystygnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać majonez, wymieszać. SMACZNEGO!! edytaaa0@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. RR

    Dla mnie najlepsze z makaronu danie
    to te najprościej podane.
    Makaron al dente ugotowany,
    z przesmażonym czosnkiem na oliwie podany,
    do tego szczypta tartego parmezanu,
    i stawiam na stół te pyszne i niewyszukane menu

    renatak0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja proponuję jesienny makaron z dynią, którą dopiero zaczęłam odkrywać i która coraz bardziej mi smakuje. Proponuję makaron z szynką parmeńską i tartą dynią:
    makaron Czaniecki - tasiemka - 2 porcje
    100 g startej dyni
    2 łyżki oliwy z oliwek
    100 g szynki parmeńskiej
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    sól i świeżo zmielony pieprz
    parmezan lub grana padano
    Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, włożyć pokrojoną szynkę i obsmażać przez około 3 minuty aż będzie chrupiąca. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać startą dynię i wszystko smażyć około 5 minut aż dynia będzie miękka. Do dyni dodać podsmażoną szynkę, śmietankę, sól i pieprz do smaku. Całość zagotować. Włożyć makaron, wymieszać, podgrzać i podawać posypane parmezanem lub grana padano.
    Bardzo polecam.
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam serdecznie
    Poniżej przepis zaczerpnięty od znajomych

    Amerykańska klasyka "Macaroni & Cheese"

    Składniki :
    - Makaron rurki 500g
    - Mleko 500ml
    - Masło 70g
    - Mąka pszenna 50g
    - Kwaśna śmietana 170g
    - Ząbki czosnku 2szt
    - Starty ser 200g + 100g do posypania
    - Pieprz
    - Sól
    - Papryka
    - Margaryna do smarowania

    Przygotowanie :
    Makaron gotujemy o 2 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu.
    Masło topimy dodajemy mąkę i podsmażamy non stop mieszając. Do zasmażki wlewamy mleko wymieszane ze śmietaną mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy ok. 10 minut dodajemy przyprawy i czosnek następnie ser mieszamy do momentu powstania kremowego sosu. Sos łączymy z uotowanym i odcedzonym makaronem i przelewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną. Wierzch posypujemy serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200st.C przez 20 minut


    wiesaw0308@wp.pl

    OdpowiedzUsuń