wtorek, 20 listopada 2012

Szaszłyki drobiowe z piekarnika

Składniki

  • 2 piersi kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta chilli,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól morska, 
  • pieprz czarny.
Przygotowanie:
 
   Piersi kurczaka myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikami papierowymi. Nacieramy solą i pieprzem. Kroimy w kawałki ok. 2,5x 2,5 cm i polewamy odrobiną oleju. Dodajemy pozostałe przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Paprykę kroimy w kwadraty ok 2x 2 cm. Na przemian nadziewamy kurczaka, paprykę żółtą, kurczaka i paprykę czerwoną na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 250 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.

9 komentarzy:

  1. pycha! lubię takie kolorowe jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drobiowe szaszłyki, są takie kruche. Ja (specjalnie dla mężą), dodaję też cieniutkie plasterki boczku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drobiowe szaszłyki, są nie za mocno tuczące i rozpływają się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drobiowe szaszłyki, są takie kruche. Ja (specjalnie dla mężą), dodaję też cieniutkie plasterki boczku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przyjemnością nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy. Szczegóły znajdziesz tutaj :
    http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2012/11/no-i-czas-na-zabawe.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomnialo mi się lato.. grill :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moje dzieciaki je uwielbiają suuuuuuper pyszne

    OdpowiedzUsuń