- 2 piersi kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta chilli,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól morska,
- pieprz czarny.
Piersi kurczaka myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikami papierowymi.
Nacieramy solą i pieprzem. Kroimy w kawałki ok. 2,5x 2,5 cm i polewamy
odrobiną oleju. Dodajemy pozostałe przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na
co najmniej 2 godziny do lodówki. Paprykę kroimy w kwadraty ok 2x 2 cm.
Na przemian nadziewamy kurczaka, paprykę żółtą, kurczaka i paprykę
czerwoną na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki wkładamy do rękawa do
pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 250 stopni. Po 15
minutach zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy jeszcze 25
minut.
Wpraszam się na obiad!
OdpowiedzUsuńpycha! lubię takie kolorowe jedzonko:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drobiowe szaszłyki, są takie kruche. Ja (specjalnie dla mężą), dodaję też cieniutkie plasterki boczku.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drobiowe szaszłyki, są nie za mocno tuczące i rozpływają się w ustach.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drobiowe szaszłyki, są takie kruche. Ja (specjalnie dla mężą), dodaję też cieniutkie plasterki boczku.
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy. Szczegóły znajdziesz tutaj :
OdpowiedzUsuńhttp://ewa-wkuchni.blogspot.com/2012/11/no-i-czas-na-zabawe.html
Przypomnialo mi się lato.. grill :)
OdpowiedzUsuńbyle do lata. Super przepis.
OdpowiedzUsuńmoje dzieciaki je uwielbiają suuuuuuper pyszne
OdpowiedzUsuń