sobota, 3 listopada 2012

Kopytka z sosem

Składniki:
 
kopytka:
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta soli,
sos:
  • 500 g schabu,
  • 1 cebula, 
  • 1 kostka grzybowa,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól morska, pieprz czarny.
Przygotowanie:
 
   Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie posypujemy stolnicę mąką i odrywamy kawałek ciasta. Wałkujemy, tak by powstała nam długi wałek o grubości ok. 2cm. Po ukosie kroimy nożem kopytka o długości ok. 3cm. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy jeszcze ok 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy je łyżką cedzakową. 

 Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką. 





5 komentarzy: