niedziela, 9 grudnia 2012

Babka z gwiazdką

Składniki:

   Choć wyszedł mi zakalec to postanowiłam pokazać Wam to ciasto, bo może kogoś zainspiruje ten przepis na wykonanie babki z taką oto gwiazdką :)


  • ciemne ciasto
  • 3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki przyprawa do piernika Kamis,
  • 100 g margaryny,
  • 1 szklanka cukru pudru.
  • ciasto jasne
  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
 
ciemne ciasto: Ucieramy miękką margarynę wraz z żółtkami i cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli taką mieszankę do utartej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto (ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny.

ciasto jasne: Ubijamy jajka z jogurtem naturalnym i olejem. Cały czas ubijając wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ok. 2 cm jasnego ciasta. Ostudzone ciemne ciasto kroimy w 2 cm kawałki.

Foremką w kształcie gwiazdki wycinamy gwiazdki z każdego kawałka. Wycięte gwiazdki z ciasta układamy pionowo w keksówce, ciasno obok siebie (tak by dolne ramiona gwiazdek były zanurzone w jasnym cieście ). Całość zalewamy pozostałym jasnym ciastem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny.

7 komentarzy:

  1. genialne! super :) bardzo fajny pomysł z tą gwiazdą... wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis :) i w podobny sposób można zrobić inne krztałty w środku super !

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglad ajak niedopieczone od dolu :] ale efekt super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysl i sliczie wyglada . ja tez sprubuje tak upiec dzieki za przepis . janina

    OdpowiedzUsuń