Choć wyszedł mi zakalec to postanowiłam pokazać Wam to ciasto, bo może kogoś zainspiruje ten przepis na wykonanie babki z taką oto gwiazdką :)
- ciemne ciasto
- 3 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki płynnego miodu,
- 1 łyżeczka sody,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki przyprawa do piernika Kamis,
- 100 g margaryny,
- 1 szklanka cukru pudru.
- ciasto jasne
- 4 jajka,
- 3 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
ciemne ciasto: Ucieramy miękką margarynę wraz z
żółtkami i cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem
płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia,
dodajemy powoli taką mieszankę do utartej masy. Keksówkę wykładamy
papierem do pieczenia i przekładamy ciasto (ciasto powinno mieć bardzo
gęstą konsystencję). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180
stopni i pieczemy około godziny.
ciasto jasne: Ubijamy jajka z jogurtem naturalnym i olejem. Cały czas ubijając wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ok. 2 cm jasnego ciasta. Ostudzone ciemne ciasto kroimy w 2 cm kawałki.
Foremką w kształcie gwiazdki wycinamy gwiazdki z każdego kawałka. Wycięte gwiazdki z ciasta układamy pionowo w keksówce, ciasno obok siebie (tak by dolne ramiona gwiazdek były zanurzone w jasnym cieście ). Całość zalewamy pozostałym jasnym ciastem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny.
ciasto jasne: Ubijamy jajka z jogurtem naturalnym i olejem. Cały czas ubijając wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ok. 2 cm jasnego ciasta. Ostudzone ciemne ciasto kroimy w 2 cm kawałki.
Foremką w kształcie gwiazdki wycinamy gwiazdki z każdego kawałka. Wycięte gwiazdki z ciasta układamy pionowo w keksówce, ciasno obok siebie (tak by dolne ramiona gwiazdek były zanurzone w jasnym cieście ). Całość zalewamy pozostałym jasnym ciastem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny.
genialne! super :) bardzo fajny pomysł z tą gwiazdą... wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńefektowne
OdpowiedzUsuńładnie wyszła :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :) i w podobny sposób można zrobić inne krztałty w środku super !
OdpowiedzUsuńwyglad ajak niedopieczone od dolu :] ale efekt super:)
OdpowiedzUsuńŚliczna gwiazdka:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysl i sliczie wyglada . ja tez sprubuje tak upiec dzieki za przepis . janina
OdpowiedzUsuń