Składniki:
- 1,75 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 200g płynnego miodu,
- 125g miękkiego masła,
- 3 jajka,
- 3 czubate łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao,
- polewa biała,
- polewa ciemna,
- czekoladowe gwiazdki.
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami
dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i
przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie
mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również
delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i
oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 45 – 50
minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polewamy roztopioną polewą
czekoladową, następnie robimy zygzaki z białej polewy.
pycha!
OdpowiedzUsuńtez nie wyobrażam sobie świąt bez piernika:D
Piernik na śiweta to podstawa :)
OdpowiedzUsuńPierniczek, chętnie bym spróbowała. Wygląda zachęcająco i na pewno tak smakuje.
OdpowiedzUsuń