czwartek, 27 grudnia 2012

Piernik na święta

Co to za święta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :)

Składniki:


  • 1,75 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 200g płynnego miodu,
  • 125g miękkiego masła,
  • 3 jajka,
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao,
  • polewa biała,
  • polewa ciemna,
  • czekoladowe gwiazdki.

Przygotowanie:
 
     Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 45 – 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polewamy roztopioną polewą czekoladową, następnie robimy zygzaki z białej polewy.

3 komentarze:

  1. pycha!
    tez nie wyobrażam sobie świąt bez piernika:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik na śiweta to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniczek, chętnie bym spróbowała. Wygląda zachęcająco i na pewno tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń