poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pistacjowe choinki

SKŁADNIKI:


  • 100 g zmielonych pistacji,
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych,
  • 4 jajka,
  • 50 g mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • szczypta soli.
  • 2 łyżki maku,
  • lukier,
  • czerwony pisak jadalny

Przygotowanie:
 
    Z papieru do pieczenia wycinamy 10 kółek o średnicy 16 cm. Następnie każde kółko nacinamy do połowy i zawijamy, tak by tworzyły nam foremki- stożki. Spinamy zszywaczem lub spinaczem. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę.

Żółtka mieszamy ze zmielonymi orzechami laskowymi, mąką i makiem. Dodajemy taką mieszankę do białek. Napełniamy ciastem foremki, układamy je w foremce do pieczenia muffinek, tak by nam się ciasto nie wylało.

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Odcinamy końcówki, tak by choinki mogły stać. Ostudzone ciasto smarujemy lukrem i obtaczamy w zmielonych pistacjach. Dekorujemy pisakiem cukrowym, tak by dał nam efekt bombek :)

6 komentarzy: