- 700 g wieprzowych polędwiczek,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 cukinii,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki mąki,
- 200 ml soku jabłkowego,
- 200 ml kremówki,
- 1 duże jabłko,
- posiekana natka pietruszki,
- 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym
Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy.
Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu i słodkiej
papryki, w której obtaczamy polędwiczki. Smażymy je na rozgrzanym oleju
po 3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i
paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w długie, wąskie
słupki. Po 3 minutkach dodajemy pozostałe przyprawy- czosnek, szałwię,
rozmaryn i tymianek. Warzywa zalewamy sokiem jabłkowym i kremówką. Na
koniec dodajemy pokrojone jabłko w ósemki, natkę pietruszki i podsmażone
polędwiczki. Podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut.
Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam coś w sosie szałwiowym! Pyszne danie, w sam raz aby się rozgrzać;)
OdpowiedzUsuńW soku jabłkowym fajnie kruszeje :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
Usuńmatko jak cudownie zapieczone:D
OdpowiedzUsuń