poniedziałek, 3 grudnia 2012

Polędwiczki w sosie szałwiowym

Składniki:


  • 700 g wieprzowych polędwiczek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 cukinii,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki mąki,
  • 200 ml soku jabłkowego,
  • 200 ml kremówki,
  • 1 duże jabłko,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym
Przygotowanie:
 
   Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu i słodkiej papryki, w której obtaczamy polędwiczki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w długie, wąskie słupki. Po 3 minutkach dodajemy pozostałe przyprawy- czosnek, szałwię, rozmaryn i tymianek. Warzywa zalewamy sokiem jabłkowym i kremówką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko w ósemki, natkę pietruszki i podsmażone polędwiczki. Podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut.

4 komentarze:

  1. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam coś w sosie szałwiowym! Pyszne danie, w sam raz aby się rozgrzać;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W soku jabłkowym fajnie kruszeje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. matko jak cudownie zapieczone:D

    OdpowiedzUsuń