Składniki:
- 700 g wieprzowych polędwiczek,
 
- 1/2 czerwonej papryki,
 
- 1/2 cukinii,
 
- 1 cebula,
 
- sól, pieprz,
 
- 3 łyżki mąki,
 
- 200 ml soku jabłkowego,
 
- 200 ml kremówki,
 
- 1 duże jabłko,
 
- posiekana natka pietruszki,
 
- 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym
 
Przygotowanie:
 

  
Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. 
Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu i słodkiej 
papryki, w której obtaczamy polędwiczki. Smażymy je na rozgrzanym oleju 
po 3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i 
paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w długie, wąskie 
słupki. Po 3 minutkach dodajemy pozostałe przyprawy- czosnek, szałwię, 
rozmaryn i tymianek. Warzywa zalewamy sokiem jabłkowym i kremówką. Na 
koniec dodajemy pokrojone jabłko w ósemki, natkę pietruszki i podsmażone
 polędwiczki. Podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut.
 
 
Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam coś w sosie szałwiowym! Pyszne danie, w sam raz aby się rozgrzać;)
OdpowiedzUsuńW soku jabłkowym fajnie kruszeje :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
Usuńmatko jak cudownie zapieczone:D
OdpowiedzUsuń