Składniki:
- 150 g zmielonych migdałów,
- 50 g zmielonych orzechów laskowych,
- 1 białko,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- dekoracja:
- 1 białko,
- 100 g cukru pudru.
Przygotowanie:
Zmielone
migdały i orzechy laskowe mieszamy z cynamonem. Białko ubijamy na
sztywną pianę i dodajemy cukier puder. Do białka dodajemy orzechy i
mieszamy. Ciasto układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim
kawałkiem folii i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Foremką w kształcie
gwiazdki wykrawamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo lepkie, można podsypać
je trochę cukrem pudrem. Ubijamy drugie białko z cukrem pudrem i
pędzelkiem smarujemy ciasteczka, Pieczemy ok. 15 minut w 140 stopniach
(termoobieg) na najniższym poziomie.
och, jak świątecznie;)))
OdpowiedzUsuńSuper! a w taką pogodę to wręcz idealnie:))
OdpowiedzUsuń