- 500 g mąki,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 150 g cukru,
- 350 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 1 garść pokruszonych orzeszków.
W jednej misce zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru, cukru
waniliowego, proszku do pieczenia i jajka. Z wyrobionego ciasta odrywamy
2/3 ciasta i dodajemy kakao- ponownie zagniatamy do uzyskania
jednolitego koloru. Jasne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i układamy
na nim wałek z ciasta ciemnego. Zawijamy jasne ciasto dookoła ciemnego.
Owijamy nasz wałek w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30
minut. Po tym czasie ciasto kroimy w plasterki i posypujemy orzeszkami.
Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.
ładniutkie:D mniam
OdpowiedzUsuńSą urocze!
OdpowiedzUsuńmoja koleżanka AGNIESZKA zrobiła kiedyś identyczne.Fantastycznie smakowały ach te Agnieszki są takie zdolne;)
OdpowiedzUsuńAgnieszki mają wiele ukrytych talentów :D
Usuń