- 500 g grochu łuskanego,
- 3 litry zimnej wody,
- 700 g żeberek,
- 1 kiełbasa,
- 200 g boczku,
- 4 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka pieprzu,
- sól morska,
- majeranek.
Groch dokładnie przepłukujemy i moczymy. Żeberka zalewamy zimną wodą,
dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gotujemy na małym
ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy włoszczyznę i groch. Następnie na
patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do
zupy.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnuszku.
Gotujemy tak długo, aż groch będzie miękki. Na koniec dodajemy
ziemniaki i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
grochówka to moja ulubiona zupka.
OdpowiedzUsuńBasia
smaczna, zimowa zupka:)
OdpowiedzUsuńraany, jak ja dawno jej nie jadłam;)
OdpowiedzUsuń