Składniki:
- 200 ml mleka,
- 30 ml espresso,
- karmel z wanilią.
Mleko podgrzewamy i spieniamy- najlepiej jak wykorzystamy do tego celu
ekspres ciśnieniowy:) ale jak ktoś nie ma to może podgrzać mleko w
rondelku i spienić ręcznym spieniaczem do mleka:) Następnie przelewamy
mleko do wysokiej szklanki. Espresso przelewamy na naczynka z dziubkiem i
wolnym strumieniem lejemy kawę na łyżeczkę, tak by z łyżeczki kawa
ściekała po wewnętrznej stronie ścianki. Im wolniej lejemy, tym będą
ładniejsze warstwy. Na koniec posypujemy kawę karmelem z wanilią.
Ja spieniam ręcznym spieniaczem już w wysokiej szklance ponieważ nie chce by mleko opadło a nastęnie naczyniem z dziubkiem leję w sam środek pianki.. :) Po ściance nie próbowałam ale spróbuję:)
OdpowiedzUsuńidealne warstwy!
OdpowiedzUsuńZamawiam!
OdpowiedzUsuńaguś boska kawka:)
OdpowiedzUsuńwygląda prze smacznie:D mmm
mniam, wygląda to świetnie, Aga;)
OdpowiedzUsuńNo ja nie wiem, czy to takie proste - mi nie wychodzi, buu... Ale będę ćwiczyć dalej ;)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda perfekcyjnie :)
może masz mleko za mało spienione, albo za szybko wlewasz kawę... trzeba to robić naprawdę powoli :)
UsuńKocham kawę i już mi ślinka cieknie na widok tej fotki,jak ładnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje...
OdpowiedzUsuńela d.