sobota, 5 stycznia 2013

Warstwowa kawa

Jak zrobić warstwową kawę? Zobaczcie sami jakie to jest proste :)

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 30 ml espresso,
  • karmel z wanilią.
Przygotowanie:
 
    Mleko podgrzewamy i spieniamy- najlepiej jak wykorzystamy do tego celu ekspres ciśnieniowy:) ale jak ktoś nie ma to może podgrzać mleko w rondelku i spienić ręcznym spieniaczem do mleka:) Następnie przelewamy mleko do wysokiej szklanki. Espresso przelewamy na naczynka z dziubkiem i wolnym strumieniem lejemy kawę na łyżeczkę, tak by z łyżeczki kawa ściekała po wewnętrznej stronie ścianki. Im wolniej lejemy, tym będą ładniejsze warstwy. Na koniec posypujemy kawę karmelem z wanilią. 


8 komentarzy:

  1. Ja spieniam ręcznym spieniaczem już w wysokiej szklance ponieważ nie chce by mleko opadło a nastęnie naczyniem z dziubkiem leję w sam środek pianki.. :) Po ściance nie próbowałam ale spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. aguś boska kawka:)
    wygląda prze smacznie:D mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, wygląda to świetnie, Aga;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No ja nie wiem, czy to takie proste - mi nie wychodzi, buu... Ale będę ćwiczyć dalej ;)
    Twoja wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może masz mleko za mało spienione, albo za szybko wlewasz kawę... trzeba to robić naprawdę powoli :)

      Usuń
  5. Kocham kawę i już mi ślinka cieknie na widok tej fotki,jak ładnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje...

    ela d.

    OdpowiedzUsuń