niedziela, 24 lutego 2013

Popękane czekoladowe ciasteczka

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder

Przygotowanie:
 
    W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną i olejek waniliowy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Takie czekoladowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez godzinę w lodówce lub przez 15 minut w zamrażarce. Następnie formujemy kuleczki, obtaczamy je w cukrze pudrze. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach. 




7 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają jak małe chlebki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie słodziusieńkie!:) zachwyciły mnie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne do kakaa, lub mleka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis! Ciasteczka wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy i przede wszystkim nieskomplikowany przepis! Cistka wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie nazywają się kartofelki, bo wyglądają jak zmieniaczki pieczone w ognisku ;)

    OdpowiedzUsuń