- 1 szklanka mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30 ml naparu z herbaty irish cream,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżeczka kawy sypanej,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z kardamonem,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki mleka,
- 100 g masła,
- szczypta soli.
Do przesianej mąki dodajemy cukier waniliowy i biały, kawę sypaną,
proszek do pieczenie i szczyptę soli. Następnie wlewamy napar z herbaty i
rozpuszczoną kawę rozpuszczalną w 1 łyżce wrzątku, Dodajemy żółtko,
masło i mleko. Ciasto mieszamy mikserem. Po wyrobieniu ciasta formujemy z
niego cienkie wałki, podsypując mąką (ciasto jest dość lepkie). Wałki z
ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 2
godziny. Po tym czasie wałki kroimy na 5 cm kawałki. Układamy je na
blaszce i pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach. Na koniec posypujemy
cukrem pudrem.
ładnie podane:)
OdpowiedzUsuńale śliczne:)
OdpowiedzUsuń