- 1 szklanka mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30 ml naparu z herbaty irish cream,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżeczka kawy sypanej,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z kardamonem,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki mleka,
- 100 g masła,
- szczypta soli.
  
Do przesianej mąki dodajemy cukier waniliowy i biały, kawę sypaną, 
proszek do pieczenie i szczyptę soli. Następnie wlewamy napar z herbaty i
 rozpuszczoną kawę rozpuszczalną w 1 łyżce wrzątku, Dodajemy żółtko, 
masło i mleko. Ciasto mieszamy mikserem. Po wyrobieniu ciasta formujemy z
 niego cienkie wałki, podsypując mąką (ciasto jest dość lepkie). Wałki z
 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 
godziny. Po tym czasie wałki kroimy na 5 cm kawałki. Układamy je na 
blaszce i pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach. Na koniec posypujemy 
cukrem pudrem.
 

 
ładnie podane:)
OdpowiedzUsuńale śliczne:)
OdpowiedzUsuń