niedziela, 5 maja 2013

Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami

Składniki:

  • 1 kostka masła,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,  
  • 2 marchewki,
  • powidła śliwkowe,
  • cukier puder.
Przygotowanie:
 
    Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy ją z masłem. Następnie dodajemy startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółka i pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy ciasteczkami bez powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :)) 

Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione.




                               


6 komentarzy:

  1. noo... o tej godzinie do kuchni nie pójdę ale jutro do kawuni....
    mniam... aż mi ślinka pociekła ;-)))
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja się częstuję:D:D:D pyszniutkie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie ciasteczka marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm! Smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. powiem tak są świetne właśnie zajadam się nimi z moimi dziećmi sa wyśmienite polecam

    OdpowiedzUsuń