czwartek, 6 czerwca 2013

Grillowane polędwiczki wieprzowe

      Pod polędwiczki przygotowałam sobie kolorowe tło - kwiatki :) Na  drewnianej desce do krojenia położyłam połówki pomidorków koktajlowych, łodyżki zrobiłam ze szczypiorku, a trawę z ozdobnej natki pietruszki :)

 
Składniki:

  • 1/2 kg polędwiczek wieprzowych,
  • 3 łyżki oliwy z oliwy,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kolendry.
Przygotowanie:
 
    Polędwiczki wieprzowe myjemy pod zimną wodą i osuszamy. Następnie kroimy pod ukosem w 1 cm kotleciki. Każdy kawałek polędwiczki rozklepujemy delikatnie dłonią. Z oliwy z oliwek i przypraw przygotowujemy marynatę. Taką marynatą smarujemy polędwiczki z obu stron. Ostawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie grillujemy ok. 15-20 minut. 






8 komentarzy:

  1. Ale pięknie podane! Musi być pysznie! Przy następnym grilu też postaram się zrobić polędwiczki, zawsze to coś innego
    Zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grillowane jedzenie zawsze smakuje jakos tak... lepiej :) i zdrowsze jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://takietampichcenie.blogspot.com/2013/06/nominacja.html
    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładna aranżacja. Uwielbiamy polędwiczki!

    OdpowiedzUsuń