czwartek, 27 czerwca 2013

Penne z bakłażanem

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu penne,
  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 1/2 bakłażana,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 duże pomidory bez skórki,
  • 5 listków świeżej bazylii,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżeczki przyprawy do drobiu,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
 
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia wody. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kurczaczka, pokrojonego w kostkę i przyprawionego tymiankiem, przyprawą do drobiu, solą i pieprzem. Bakłażana kroimy w kosteczkę i posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut i dodajemy do kurczaka. Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy świeżą bazylię i makaron. Przyprawiamy solą i pieprzem. 


                                         Inspirację na ten makaron znalazłam w tej książce:


Książkę możecie kupić w księgarni Gandalf, tutaj.
 

2 komentarze: