- 1 kg żeberek,
- 3 suszone grzybki,
- 1-2 cebule,
- 2 łyżki mąki,
- 1 litr bulionu,
- sól,
- pieprz.
Pokrojone żeberka smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż do
uzyskania złocistego koloru. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulkę.Podlewamy trochę wodą. W garnku do gotującego się bulionu
dodajemy suszone grzybki i podsmażone żeberka wraz z tłuszczem.
Zmniejszamy ogień i podgrzewamy ok. 30 minut. Po tym czasie przyprawiamy
solą i pieprzem sos. Powstały sos zagęszczamy mąką, odlewamy trochę
sosu i mieszamy z mąką. Wlewamy do pozostałego sosu i mieszamy.
Uwielbiam żeberka, idealny obiad :)
OdpowiedzUsuńŻeberka z grzybkami - wspaniały obiad.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię żeberka, zwłaszcza takie soczyste:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie żeberka
OdpowiedzUsuńŻeberka są przesmaczne, uwielbiam :) Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuń