niedziela, 16 czerwca 2013

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Ciasto bez pieczenia.

Składniki:

  • biszkopty (podłużne)
Masa serowa:
  • 1 kg g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 4-5 łyżki cukru pudru,
  • 2 czubate łyżki żelatyny,
  • ok. 300 g truskawek,
  • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa.

Przygotowanie:
 
   
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy, by nie była gorąca, ale ma być ciepła. Wlewamy ją do masy serowej i miksujemy. Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wykładamy folią spożywczą - same boki. Układamy biszkopty w tortownicy i wlewamy masę serową. Następnie wstawiamy sernik do lodówki. Następnie układamy pokrojone truskawki w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.

9 komentarzy:

  1. Pycha :-) dzięki za przypomnienie tego przepisu ..Truskawki jeszcze są zrobie zrobie serniczek na zimno-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota!
    ja się częstuję jak mogę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście bardzo smaczny ale u mnie po dodaniu żelatyny zrobiły się niewielkie grudki. Jak temu zaradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serki powinny być w temperaturze pokojowej, żeby nie było za dużej różnicy temperatur, bo żelatyna dodana do zimnej masy od razu się stęża i powstają właśnie grudki...

      Usuń
  4. daje zimna zelatyne i serki z lodowki:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękujemy za porade:)zrobimy taki sernik na technice.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis zapisze sobie /zaprasza w wolnej chwili do siebie na blog http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń