środa, 26 czerwca 2013

Żeberka w sosie

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 3 suszone grzybki,
  • 1-2 cebule,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 litr bulionu,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
 
    Pokrojone żeberka smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę.Podlewamy trochę wodą. W garnku do gotującego się bulionu dodajemy suszone grzybki i podsmażone żeberka wraz z tłuszczem. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy ok. 30 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą i pieprzem sos. Powstały sos zagęszczamy mąką, odlewamy trochę sosu i mieszamy z mąką. Wlewamy do pozostałego sosu i mieszamy.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam żeberka, idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka z grzybkami - wspaniały obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię żeberka, zwłaszcza takie soczyste:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie żeberka

    OdpowiedzUsuń
  5. Żeberka są przesmaczne, uwielbiam :) Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń