czwartek, 4 lipca 2013

Rogaliki drożdżowe

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki,
  • 100 g drożdży,
  • 4 jajka,
  • 2 kostki masła,
  • 2 garstki cukru,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • ok. 350 g powideł śliwkowych,
  • cukier puder.
Polecam też kruche rogaliki z powidłami.
Przygotowanie:
 
    Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do letniego mleka (ale nie gorącego, bo drożdże sparzymy i nam nie urosną) dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną. Ucieramy jajka z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 
 




10 komentarzy:

  1. Muszą pachnieć i smakować obłędnie!Zabieram kilka ze sobą do porannej kawy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. od dłuższego czasu chodzą za mną takie rogale:D mniammm

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rogaliki, swoją drogą dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kopiec rogali pewnie zjadłabym wszystkie to wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam jak moja mama takie robiła, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny przepis :)
    Pozwolę sobie wykorzystać na wesele :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja do kawy, takie uwielbiam:) Śliczne kwiatuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie rogaliki !Dziękuję za przepis i zapraszam do mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładnie wyglądają na zdjęciu i na pewno były pyszne, bo rogaliki drożdżowe z nadzieniem zawsze są pyszne. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń