- 1 szklanka mąki,
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 3 czubate łyżki kakao,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki wody,
- wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, tak by cukier całkowicie się
rozpuścił. Następnie dodajemy wodę i kakao- mieszamy. Odlewamy 3/4
szklanki masy kakaowej na polewę. Pozostałą część odstawiamy do
ostudzenia. kolejno dodajmy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Po
połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy
delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i
wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po
wyciągnięciu ciasta, polewamy je polewą- jeśli zgęstniała to delikatnie
podgrzewamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
mniam mniam!:D
OdpowiedzUsuńpysznie:0 moje ulubione ciacho:)
OdpowiedzUsuńpychota! Klasyka sama w sobie!
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto z możliwych razem z piernikami na blasze:) mmm....
OdpowiedzUsuńPiękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńPysznościowe ciacho:) Pozdrawiam:) Ania
OdpowiedzUsuńJa właśnie zrobiłam jest bardzo pyszne:-)
OdpowiedzUsuń