poniedziałek, 16 września 2013

Murzynek

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki wody,
  • wiórki kokosowe.

Przygotowanie:
 
     W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy wodę i kakao- mieszamy. Odlewamy 3/4 szklanki masy kakaowej na polewę. Pozostałą część odstawiamy do ostudzenia. kolejno dodajmy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta, polewamy je polewą- jeśli zgęstniała to delikatnie podgrzewamy i posypujemy wiórkami kokosowymi. 






7 komentarzy:

  1. pychota! Klasyka sama w sobie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze ciasto z możliwych razem z piernikami na blasze:) mmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznościowe ciacho:) Pozdrawiam:) Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja właśnie zrobiłam jest bardzo pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń