piątek, 20 grudnia 2013

Mikołaje - pierniczki

  Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 masła,
  • 15 łyżek cukru,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • lukier dekoracyjny,
  • krem dekoracyjny,
  • czerwony barwnik spożywczy,
  • pisak niebieski i czerwony jadalny.



Przygotowanie:


Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Końcówki serduszek malujemy czerwonym lukrem. Gdy wyschnie robimy białym kremem dekoracyjnym pompony i białą kreskę czapeczki. Za pomocą kremu robimy brodę mikołajowi i rozcieramy ją palcem. Niebieski pisakiem rysujemy oczy, a czerwonym nosek.







3 komentarze: