- 3 szklanki mąki,
- 1/2 masła,
- 15 łyżek cukru,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- lukier dekoracyjny,
- krem dekoracyjny,
- czerwony barwnik spożywczy,
- pisak niebieski i czerwony jadalny.
Masło
rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do
pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód.
Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut
umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i
wycinamy pierniczki w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku na
blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach.
Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Końcówki serduszek
malujemy czerwonym lukrem. Gdy wyschnie robimy białym kremem
dekoracyjnym pompony i białą kreskę czapeczki. Za pomocą kremu robimy
brodę mikołajowi i rozcieramy ją palcem. Niebieski pisakiem rysujemy
oczy, a czerwonym nosek.
bardzo fajnie wyszly
OdpowiedzUsuńhaaaa ale cudne są!:D
OdpowiedzUsuńJakie pomysłowe! Śliczne :)
OdpowiedzUsuń