SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 masła,
- 15 łyżek cukru,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- lukier dekoracyjny,
- czerwony barwnik spożywczy.
Przygotowanie:
Masło
rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do
pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód.
Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut
umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i
wycinamy pierniczki w kształcie serc. Pieczemy w piekarniku na blaszkach
wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały
lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Malujemy pierniczki czerwonym
lukrem i posypujemy jeszcze mokre cukrem perlistym, lekko dociskając
ręką.
śliczne serduszka:) porywam kilka do kawki!
OdpowiedzUsuńNie powinnam wchodzić na Twojego bloga, bo od razu chce się gotować i jeść...
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia potraw i super przepisy:)
Pozdrawiam
bardzo urokliwe :)
OdpowiedzUsuń