Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżka przyprawy korzennej,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 jajko,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- śnieżynki cukrowe.
Przygotowanie:
W
misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia,
kakao oraz przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki
płynne: miód, mleko, olej oraz jajko. Następnie mokre składniki
przelewamy do miski z suchymi składnikami. Ciasto przelewamy do
papilotek, do 3/4 ich objętości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze
180 st. C. Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy
ozdobami.
muszą być pyszne:D
OdpowiedzUsuńsmaki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńMoje dzieci uwielbiają robić muffinki. Muszę koniecznie spróbować. Mam przyprawę do piernika bez cukru i chemii, spróbuję jak z nią wyjdą.
OdpowiedzUsuń