wtorek, 10 grudnia 2013

Muffinki piernikowe


Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • śnieżynki cukrowe.

Przygotowanie:



     W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki płynne: miód, mleko, olej oraz jajko. Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami. Ciasto przelewamy do papilotek, do 3/4 ich objętości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy ozdobami.










2 komentarze: