- 2 szklanki mąki,
- 130 g masła,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- kilka kropelek aromatu migdałowego,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 garście suszonej żurawiny,
- 1 garść płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Mąkę
przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodajemy zimne masło i ucieramy, na konsystencję 'suchego piasku'.
Następnie dodajemy jajko, żółtko, aromat migdałowy, żurawinę i płatki
migdałowe- zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do woreczka foliowego i
wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Po wyciągnięciu z zamrażarki, odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na ok. 3 mm- tak do grubości żurawiny :) Ciasto ma dość kruchą konsystencję, ale dzięki temu ciasteczka będą kruche :) Wycinamy gwiazdeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 min w 175 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Po wyciągnięciu z zamrażarki, odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na ok. 3 mm- tak do grubości żurawiny :) Ciasto ma dość kruchą konsystencję, ale dzięki temu ciasteczka będą kruche :) Wycinamy gwiazdeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 min w 175 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
mmmm pyszniutkie:) ja przed świętami piekłam z marcepanem, wyszły obłędne, więc i te pożeram wzrokiem:D
OdpowiedzUsuńbardzo przyjemne
OdpowiedzUsuń