- 1 puszka masy krówkowej,
- 500 ml kremówki 30 %,
- 2 śmietan fixy,
- ok. 60 herbatników,
- 1 budyń waniliowy,
- 500 ml mleka,
- 180 g masła,
- ok. 20 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
W blaszce do pieczenia lub kwadratowej tortownicy układamy na spodzie herbatniki (u mnie wyszło na spodzie 20 herbatników- 4x5). Puszkę masy krówkowej podgrzewamy w rondelku wypełnionym wodą przez ok. 15 minut- tak by masa była płynna i łatwiejsza w rozsmarowaniu. Ostudzoną masę krówkową wylewamy na herbatniki i rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzony budyń miksujemy z masłem, jeśli jest mało słodki to możemy dodać cukru. Ja już nie dodawałam, bo masa krówkowa jest dosyć słodka ;) Następnie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ubijamy kremówkę ze śmietan fixami na sztywną pianę. Taką bitą śmietanę rozprowadzamy po herbatnikach. Na koniec posypujemy ciasto startą gorzką czekoladą i schładzamy w lodówce- najlepiej przez całą noc.
lubię to ciasto:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe to ciasto od dawna za mną chodzi ale jakoś nie mogę się zdecydowac.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Takich batonów już nie jem z pół roku a może i dłużej ale myśle , że takie ciasto to już mogę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny deser, nie można się oprzeć by nie spróbować :)
OdpowiedzUsuńczy mazna zamiast smietany fixy żelatyne?
OdpowiedzUsuńtak, można :)
Usuńczy mogę zamiast śmietany 30 dać 36 procent bez dodawania śmietany fixu
OdpowiedzUsuńtak, możesz
UsuńNiebo w gębie.3 bit zrobiłam na święta i całej rodzinie bardzo smakował ten deser to jakaś zaraza:)
OdpowiedzUsuńczy mozna zamiast masla margaryne palme?
OdpowiedzUsuńdużo lepsze jest z masłem😊
Usuń