poniedziałek, 29 września 2014

Kruchy placek ze śliwkami

Składniki:



ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 5 żółtek.
piana:
  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1/2 szklanki cukru
owoce:
  • ok. 15-20 śliwek,
  • 3 łyżki cukru.

Przygotowanie:

      Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Ciasto zagniatamy ręcznie, aż powstanie nam kulka. Następnie ciasto dzielimy na 2 części.  Każdy kawałek ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w ćwiartki (można użyć mrożonych, tylko dobrze jest je wcześniej rozmrozić). Zasypujemy cukrem, by puściły sok. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Wyklejamy też boki blachy. Wkładamy spód ciasta do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i budyń. Na podpieczony spód układamy śliwki, skórkami do dołu i wylewamy pianę. Na tarce ścieramy kruszonkę lub rwiemy na kawałki i rzucamy na ciasto. Pieczemy ponownie ok. 30 minut.

2 komentarze:

  1. Pycha ! Aż chciałoby się takie upiec !

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawałek takiego placka, kubek ulubionej herbaty, i już mi więcej do szczęścia nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń