poniedziałek, 15 września 2014

Piernik z marchewką

Składniki


  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki startej marchewki na grubych oczkach,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • gorzka czekolada,
  • orzechy włoskie.

Przygotowanie:

    Oddzielamy białka od żółtek. Białka jajek ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystych jajek dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, startą marchewkę i na końcu olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x10cm). Pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Ozdabiamy orzechami włoskimi.

3 komentarze:

  1. ahhh jaka mnie ochota naszła na taki piernik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mimo, że taka późna pora zajadałabym się takim pierniczkiem:) mniam

    OdpowiedzUsuń