poniedziałek, 8 września 2014

Placek drożdżowy ze śliwkami

SKŁADNIKI:


  • 500 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 30 g drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • śliwki,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

     Do połowy ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Masło rozpuszczamy w drugiej połowie mleka. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. Do naczynia wsypujemy mąkę, wyrośnięte drożdże, ubite jajka, mleko z tłuszczem, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto robotem. Następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją wielkość. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mieszamy: masło, cukier, mąkę - proporcję dodaję na oko, ciasto nie może być zbyt lepkie, musi nam się ładnie odrywać, a co do słodkości to najlepiej spróbować surowe :) Na wyrośnięte ciasto układamy połówki śliwek , skórkami do dołu i posypujemy kruszonką (odrywamy kawałki ciasta i rzucamy po placku). Ponownie ciasto przykrywamy i odstawiamy. Gdy podrośnie wstawiamy do piekarnika na godzinę na 160 stopni. 10 minut przed końcem zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

A do placka polecam herbatę Teekanne, nie ma nic lepszego jak herbatka z plackiem drożdżowym.

5 komentarzy:

  1. moje smaki z dzieciństwa:) uwielbiam takie swojskie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, taki placek to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, kawałek takiego ciasta i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń