Składniki:
- 3 pomidory,
- 2 kulki mozzarelli,
- kilka czarnych oliwek bez pestek,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 2 łyżki oleju lnianego,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- krem balsamiczny.
Przygotowanie:
Pomidory
myjemy i wycinamy zieloną część w miejscu gdzie był ogonek. Kroimy
pomidory w plasterki. Mozzarellę odcedzamy z zalewamy i kroimy w
plasterki. Na talerzu układamy na zmianę plasterki pomidorka z
mozzarellą. Między niektórymi plasterkami wkładamy świeże listki
bazylii. Oliwki kroimy w plasterki i posypujemy nimi sałatkę. Polewamy
olejem lnianym i posypujemy suszoną bazylią. Na koniec polewamy, robiąc
zygzaki kremem balsamicznym.
Ta sałatka zawsze smakuje, ustawiam się w kolejce po jedną porcję :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)
UsuńUwielbiam takie dania :-) pyszności Aguś, a jak pięknie podane :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCaprese pycha- ach ten smak :) może za oliwkami nie przepadam, ale czymże są zwykłe oliwki w porównaniu do mocy reszty pysznych składników :) mniam!
OdpowiedzUsuńpomyśleć, że ja kiedyś też nie lubiłam oliwek i wybierałam każdą jedną... a teraz je uwielbiam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy chyba takiego dania nie jadłam :-) ale wygląda przepysznie i z komentarzy widzę, ze tak jest!
OdpowiedzUsuń