czwartek, 16 października 2014

Dyniowe kluseczki

Składniki:


  • 1 szklanka starej dyni,
  • 1 jajko,
  • ok. 1/2- 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli.

 

 

 

 

Przygotowanie:

   Na tarce o drobnych oczkach ścieramy dynię. Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli i mąkę. Mąkę dodajemy po trochu, mieszając ciasto. Ciasto ma się zagęścić, ale ma mieć nadal lekko płynną konsystencję. Jak dodamy za dużo mąki to będzie za twarde. Takie ciasto przekładamy na deseczkę i nożem odcinamy po kawałeczku i rzucamy na osolony wrzątek, Za każdym razem maczamy nóż we wrzątku, wtedy ładniej odchodzi ciasto od noża. Gotujemy, aż do wypłynięcia. Odcedzamy.

10 komentarzy:

  1. Robię podobne, tyle że z musu dyniowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę jakie śliczne żółte maleństwa. Wyglądają pysznie i pewnie tak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jakie piękne! Jakie żółciutkie! Jejku cudowne. Baaardzo mi się podobają- już wizualnie, choć wierzę, że i w smaku są również cudeńkami. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń