piątek, 24 października 2014

Dżem z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1/2 kg cukru,
  • 3 jabłka,
  • sok z 1/2 cytryny.

 

 

Przygotowanie:

     Aronię najlepiej jest wcześniej zamrozić na 2-3 dni, wtedy traci trochę na swojej cierpkości. Następnie rozmrażamy ją i zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściła trochę soku.Na patelni podsmażamy obrane jabłka i pokrojone w kostkę. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy aronię. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Możemy podlać trochę wodą. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy i odwracamy do góry dnem.

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam dżemik z aronii. Jest zdrowy i pyszny chociaż nie każdemu smakuje. Ale dla naszego zdrowia jest zbawienna aronia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aronia to samo zdrowie, a dżemik musi być przepyszny :) pozdrawiam, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aronia jest doskonała na dżem:) Zazdroszczę Ci tych słoiczków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawie! chciałabym go skosztować. Aronia baardzo zdrowa. I taki niepopularny ten dżemik, jedynie w jakiś sklepach ze zdrową żywnością można by było taki kupić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej samemu zrobić :) wszystko co domowe jest lepsze od kupnych :)

      Usuń
  5. Dżem z aronii... :) pyszny i zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam aroniowe przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam w tym roku dżem z aronii, jest pyszny i bardzo zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zwykle domowy- najlepszy. Nie robiłam dżemu z aronii, ale widzę, że proces zrobienia tego pysznego dżemu jest prosty. Zachęciłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oo.. ja miałam okazję aronię spożywać w formie soku..
    a dżemu bardzo chętnie bym chciała spróbować, może w przyszłym roku się uda? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja od soku już się uzależniłam :) nawet zasadziłam w ogródku aronię w tym roku :)

      Usuń
  10. już dziś zabieram się za wykon - będzie smacznie, tak czuję

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja dodaję jabłka i gruszki rozgotowane w małej ilości wody. Łączę to aronią. Oprócz soku z cytryny i cukru dodaję też zmielone goździki i cynamon. I to jest kwintesencja smaku :). Pozdrawiam czytających.

    OdpowiedzUsuń