Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- ok. 15 śliwek,
- miód Miody Wileńskich,
- bułka tarta,
- masło.
Przygotowanie:
Ziemniaki
obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy
do ostudzenia. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę,
jajka i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulkę i
rozklepujemy na placuszek. W środek wkładamy połówkę śliwki - w miejsce
pestki wlałam trochę miodu (ok. 1/2 łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta
na śliwkę, tak by powstała nam kulka. a śliwka była w środku. Z tego
przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej
wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy masło i podsypujemy je bułką
tartą. Taką zasmażką polewamy knedle.
Świetny pomysł na knedle. Uwielbiam je ! Szczególnie domowej roboty.
OdpowiedzUsuńAle śliczne knedliki, świetny przepis, zjadłabym takie z chęcią :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń