SKŁADNIKI:
- 700 g łopatki wieprzowej,
- 3 ogórki konserwowe Orzech,
- 2 czerwone papryki,
- 8 pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka miodu miody Wileńskich,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 3 kuleczki ziela angielskiego,
- 2 liścia laurowe,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki w celu zamarynowania. Jeśli nie mamy czasu to nie musimy tego robić, ale takie zamarynowane lepiej smakuje :) Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju. Gdy
mięso będzie usmażone, dodajemy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone
pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej
wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i
pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu. odlewamy troszkę sosu i mieszamy z mąką. Ponownie wlewamy sos na patelnię i mieszamy.
Oj pyszna propozycja na zimne jesienne dni :-)
OdpowiedzUsuńKocham gulasz, mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńHmm a jak by wieprzowinę zastąpić drobiem - myslisz, ze rowniez by pasowal? :)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy takie zimowe danka:) pycha
OdpowiedzUsuń