środa, 19 listopada 2014

Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i ogórkiem

SKŁADNIKI:


  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 3 ogórki konserwowe Orzech,
  • 2 czerwone papryki,
  • 8 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mąki, 
  • 1 łyżeczka miodu miody Wileńskich,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 kuleczki ziela angielskiego,
  • 2 liścia laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki w celu zamarynowania. Jeśli nie mamy czasu to nie musimy tego robić, ale takie zamarynowane lepiej smakuje :)  Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu.  odlewamy troszkę sosu i mieszamy z mąką. Ponownie wlewamy sos na patelnię i mieszamy.

4 komentarze:

  1. Oj pyszna propozycja na zimne jesienne dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm a jak by wieprzowinę zastąpić drobiem - myslisz, ze rowniez by pasowal? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiamy takie zimowe danka:) pycha

    OdpowiedzUsuń