Składniki:
- 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 2 ogórki chili Orzech,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, pieprz, curry indyjskie, zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Na maśle
podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Do zmielonego mięsa dodajemy
jajko, bułkę tartą, pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę oraz
przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami
prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Przez pierwsze 5
minut pieczemy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni.
Klopsy to zdecydowanie coś, co bardzo lubię. W wersji z ogórkiem musi być bardzo smaczny. Nie ma nic lepszego niż dobrze doprawiony, świeży klops. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńświetne mięsko!
OdpowiedzUsuńDomowy klops jest najlepszy:) Każdy się na niego skusi, a robi się go dość prosto. Twój klops wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na kanapki, pyszny :-)
OdpowiedzUsuńTakiej pieczeni jeszcze nie robiłam, świetmny przepis, wypróbuję, bo pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńale pychooota ! :)
OdpowiedzUsuńTaki klops to ja rozumiem, chętnie zjem z razowym chlebkiem :)
OdpowiedzUsuńPowiem tak: nie znałam tego dania wcześniej.. :D
OdpowiedzUsuńwow, wygląda zachęcająco, skusiłabym się na kawałeczek :D
Ale bym sobie zjadła kanapkę z takim klopsem <3
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszny klops :)!
OdpowiedzUsuń