poniedziałek, 3 listopada 2014

Klops z ogórkiem

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ogórki chili Orzech,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól, pieprz, curry indyjskie, zioła prowansalskie.

 

Przygotowanie:

    Na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Przez pierwsze 5 minut pieczemy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni.

11 komentarzy:

  1. Klopsy to zdecydowanie coś, co bardzo lubię. W wersji z ogórkiem musi być bardzo smaczny. Nie ma nic lepszego niż dobrze doprawiony, świeży klops. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy klops jest najlepszy:) Każdy się na niego skusi, a robi się go dość prosto. Twój klops wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na kanapki, pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej pieczeni jeszcze nie robiłam, świetmny przepis, wypróbuję, bo pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki klops to ja rozumiem, chętnie zjem z razowym chlebkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Powiem tak: nie znałam tego dania wcześniej.. :D
    wow, wygląda zachęcająco, skusiłabym się na kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym sobie zjadła kanapkę z takim klopsem <3

    OdpowiedzUsuń