Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Na
patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy cały czas, aż do
lekkiego zbrązowienia. Dodajemy mleko w temperaturze pokojowej. Mieszamy, aż sos zacznie gęstnięć. Następnie ściągamy z ognia i
mieszamy jeszcze przez chwilę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką
muszkatołową. Sos zgęstnieje jeszcze podczas studzenia.
Sos beszamelowy ułożyłam na płytkach cementowej firmy KoloryMaroka.pl
Płytki posłużyły mi jako idealne tło pod zdjęcia, cechuje je różnorodność wszelkich wzorów i ręczna robota.
Można tworzyć wszelkie kompozycje układając różne płytki koło siebie, aż powstanie nasz wymarzony wzór, a ułatwi to symulator.
Sos beszamelowy to klasyka, którą uwielbiam i nie wyobrażam sobie kilku dań bez niego:)
OdpowiedzUsuńTaki sos jest świetny, bardzo go lubię i wykorzystuje w kuchni do dań :-)
OdpowiedzUsuńkażdy kucharz, zarówno amator jak i zawodowiec, nie obejdzie się bez beszamelu w kuchni;)
OdpowiedzUsuńprzydatny przepis :)
OdpowiedzUsuńNiezastąpiony, ja najczęściej używam do musaki i lasagne :)
OdpowiedzUsuńCzęsto się przydaje. Pierwszy raz z sosem beszamelowym zetknęłam się, gdy robiłam lazanie. Przydatny przepis w każdej kuchni. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń