środa, 26 listopada 2014

Marcepanowe ciasteczka

SKŁADNIKI:


  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 150 g masy marcepanowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 1 garść migdałów.

  

 Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukry, miękkie masło, masę marcepanową oraz mleko. Orzechy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy. Ciasto zagniatamy na stolnicy, dodajemy orzechy i ponownie zagniatamy, ale już tylko po to by wymieszać ciasto  orzechami. Formujemy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach do lekkie zarumienienia.


 Do zagniatania ciasta użyłam silikonowej stolnicy Smart Cook ze sklepu przyjemnegotowanie.pl 
Wcześniej używałam starej drewnianej stolnicy i już wiem, że do niej nie powrócę - znajdę jej nowe zastosowanie :) Silikonowa stolnica ma wiele zalet. Przede wszystkich cechują ją: rozmiar- można ją zwinąć i wszędzie się zmieści, nie przesuwa się po blacie, łatwo się myje- wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką. Jak widzicie ma same zalety, a żadnej wady w niej nie znalazłam. Na pewno będę ją wszystkim polecać :) 


 

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam marcepan, a przepis wcale nieskomplikowany :) nic tylko robic i jesc ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się mega apetycznie ,muszę je wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacha :-) zabieram kilka ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjnie wyglądają, na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko co ma w sobie chociaż trochę marcepanu - uwielbiam! I takie proste w wykonaniu;)

    OdpowiedzUsuń