SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki,
- 200 g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 150 g masy marcepanowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mleka,
- 1 garść orzechów włoskich,
- 1 garść migdałów.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukry, miękkie masło, masę marcepanową oraz
mleko. Orzechy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy. Ciasto
zagniatamy na stolnicy, dodajemy orzechy i ponownie zagniatamy, ale już tylko po to by wymieszać ciasto orzechami. Formujemy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach do lekkie
zarumienienia.
Wcześniej używałam starej drewnianej stolnicy i już wiem, że do niej nie powrócę - znajdę jej nowe zastosowanie :) Silikonowa stolnica ma wiele zalet. Przede wszystkich cechują ją: rozmiar- można ją zwinąć i wszędzie się zmieści, nie przesuwa się po blacie, łatwo się myje- wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką. Jak widzicie ma same zalety, a żadnej wady w niej nie znalazłam. Na pewno będę ją wszystkim polecać :)
Mniam pyszności
OdpowiedzUsuńApetyczne. :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marcepan, a przepis wcale nieskomplikowany :) nic tylko robic i jesc ;) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się mega apetycznie ,muszę je wypróbować.
OdpowiedzUsuńSuper ciacha :-) zabieram kilka ze sobą :-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają, na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńwszystko co ma w sobie chociaż trochę marcepanu - uwielbiam! I takie proste w wykonaniu;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne zdjęcia...
OdpowiedzUsuń