Składniki:
ciasto:
- ok. 2 szklanki mąki,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka oliwy z oliwek Oleofarm,
- 60 ml mleka,
- 60 ml wody,
- dwie szczypty cukru,
- szczypta soli.
- 1/2 puszki pomidorów z bazylią,
- 2 łyżki ketchupu Społem,
- 100 g sera gouda
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 pomarańczowej papryki
- kilkanaście plasterków salami
- 5 oliwek czarnych bez pestki.
Przygotowanie:
Ciasto: W
rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i
cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, oliwę i
dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i
rozwałkowujemy ciasto. Blaszkę smarujmy delikatnie olejem i układać na
niej ciasto.
Pomidory z puszki miksujemy z ketchupem blenderem i polewamy nimi ciasto, rozsmarowujemy łyżką. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami na całej pizzy. Papryki kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Posypujemy pizzę dodatkami. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Użyłam ketchupu kieleckiego firmy Społem.
Pomidory z puszki miksujemy z ketchupem blenderem i polewamy nimi ciasto, rozsmarowujemy łyżką. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami na całej pizzy. Papryki kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Posypujemy pizzę dodatkami. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Użyłam ketchupu kieleckiego firmy Społem.
Super ten wałeczek :-) a pizza smakowita :-)
OdpowiedzUsuńDomową pizzę mogłabym jeść codziennie:) Twoja wygląda przepysznie, aż zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńpożarłabym taką pyszną pizzę. i jeszcze z salami, mniam : )
OdpowiedzUsuńPrzydałby mi się taki wałek, choć pizzę formuję ręcznie :)
OdpowiedzUsuń