czwartek, 27 listopada 2014

Pizza salami

Składniki:



ciasto:
  • ok. 2 szklanki mąki,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Oleofarm,
  • 60 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • dwie szczypty cukru,
  • szczypta soli.
dodatki:
  • 1/2 puszki pomidorów z bazylią,
  • 2 łyżki ketchupu Społem,
  • 100 g sera gouda
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • kilkanaście plasterków salami
  • 5 oliwek czarnych bez pestki.


Przygotowanie:


Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, oliwę i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Blaszkę smarujmy delikatnie olejem i układać na niej ciasto.

Pomidory z puszki miksujemy z ketchupem blenderem i polewamy nimi ciasto, rozsmarowujemy łyżką. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami na całej pizzy. Papryki kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Posypujemy pizzę dodatkami. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Użyłam ketchupu kieleckiego firmy Społem.






4 komentarze:

  1. Super ten wałeczek :-) a pizza smakowita :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domową pizzę mogłabym jeść codziennie:) Twoja wygląda przepysznie, aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. pożarłabym taką pyszną pizzę. i jeszcze z salami, mniam : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Przydałby mi się taki wałek, choć pizzę formuję ręcznie :)

    OdpowiedzUsuń