środa, 5 listopada 2014

Pizza prosciutto e rucola

Nie chwaląc się powiem Wam, że lepszej pizzy nie jadłam w żadnej pizzerii. Tak nam z mężem zasmakowała, że przez tydzień piekliśmy ją dzień w dzień :) 

 

Składniki:



ciasto:
  • ok. 2 szklanki mąki,
  • 10 g świeżych drożdży, 
  • 1 łyżka oleju,
  • 60 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • dwie szczypty cukru,
  • szczypta soli.
dodatki:
  • 1/2 puszki pomidorów z bazylią,
  • 80 g sera mozzarella,
  • 3 garście rukoli,
  • 50 g szynki parmeńskiej,
  • 30 g parmezanu,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

 

 

Przygotowanie:

    Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy najpierw 1,5 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Blaszkę smarujemy delikatnie olejem i układamy na niej ciasto.

 Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po tym czasie posypujemy pizzę szynką i pieczemy jeszcze 3 minuty. Wyciągamy pizzę z piekarnika. Posypujemy rukolą, parmezanem i układamy połówki pomidorków. Na talerzu polewamy pizzę oliwą z oliwek.

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie włoskie smaki. Ta typowa szyneczka prosciutto crudo jest obłędna. Uwielbiam ją. ...że już o rukoli nie wspomnę, bo wprost przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj domyślam się :) ten przepis potwierdza, że nie trzeba całej masy dodatków, by stworzyć pyszną pizzę - wystarczy kilka, ale dobrej jakości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam uwielbiam pizze z rukolą, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domową pizzę. Dziś piekę na obiad, ale w wersji wiejskiej:) Twoja pizza prezentuje się doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  5. przynajmniej same zdrowe składniki i wiemy co jemy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie dawno nie było pizzy, w Twoim wydaniu pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj, oj.. pychota.. pizza a la włoska.. <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pizzę, Twoją dosłownie bym pochłonęła ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała i przepyszna wyszła Ci ta pizza :)

    OdpowiedzUsuń