Składniki:
- 300 g polędwiczki wieprzowej,
- 200 g żurawiny do mięs Develey,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka miodu Wileńskich,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy polędwiczkę z
każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilę podsmażamy i
zalewamy wodą. Gdy woda odparuje, dodajemy żurawinę i podlewamy winem. Dusimy, aż
wino odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy miód do smaku. Przed krojeniem odkładamy polędwiczkę na chwilę na deskę, by odpoczęła. Polędwiczka będzie idealnie krucha.
Talerz ułożyłam na płytkach cementowych.
Płytki posłużyły mi jako idealne tło pod zdjęcia, cechuje je różnorodność wszelkich wzorów i ręczna robota.
Można tworzyć wszelkie kompozycje układając różne płytki koło siebie, aż powstanie nasz wymarzony wzór, a ułatwi to symulator.
to musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :-) bardzo aromatyczne :-)
OdpowiedzUsuń