poniedziałek, 1 grudnia 2014

Ciasteczka kocie oczka z marmoladą

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 180 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • marmolada Orzech.

 

 

Przygotowanie:

   W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukru białego i waniliowego, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką, która przypomina gwiazdkę. Najlepiej jak użyjemy szprycę materiałową, te jednorazowe często pękają, gdyż ciasto jest dosyć twarde. Wyciskamy bezpośrednio na balszkę ciasto, tworząc kółka. Lekko dociskamy, tak by zlepiły się w okręgi. W środek wkładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.

7 komentarzy: