Składniki:
- 1 kg oczyszczonej pigwy,
- 800 g cukru.
Przygotowanie:
Pigwę myjemy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę pigwy
w plasterki. Do słoików na zmianę wkładamy pigwę i cukier. Robimy takie centymetrowe warstwy.
Zakręcamy słoiki i odstawiamy na całą dobę. Pigwa będzie puszczać sok, więc co kilka godzin potrząsamy słoikiem by wymieszać cukier z sokiem. Następnie przekładamy zawartość wszystkich słoików do miski i mieszamy, tak by cały cukier się rozpuścił. Przekładamy do wyparzonych
słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 minut.
wspaniały ten syrop!
OdpowiedzUsuńsuper! chętnie sobie taki zrobię bo kocham pigwę!
OdpowiedzUsuńCudowny, choć przyznam się że mam kupny;)
OdpowiedzUsuńdo herbaty na zimę-idealny! :)
OdpowiedzUsuńznakomity wynalazek:)
OdpowiedzUsuńMam taki zrobiony przez moją mamę, pyszny do herbatki i bardzo zdrowy :-)
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku pigwa nie obrodziła ... i syropu nie mam :(
OdpowiedzUsuń