piątek, 19 grudnia 2014

Keks na białkach. Ciasto z białek jaj.

Składniki:


  • 6 białek rozmiar M,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 garść suszonej żurawiny,
  • 100 g mieszanki do keksa,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  •  
  • Żółtka jaj wykorzystałam do zrobienia babki drożdżowej, przepis tutaj. 


Przygotowanie:


      Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mleko mieszamy z olejem. Następnie na zmianę dodajemy do białek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmieszane mleko z olejem. Ubijamy mikserem cały czas na wolnych obrotach. Mieszankę do keksa i żurawinę obtaczamy w mące. Dodajemy do białek bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy ciasto do keksówki (u mnie silikonowa, jeśli macie metalową to należy wysmarować ją masłem). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.


Przepis pochodzi z bloga Ala piecze z moimi małymi zmianami :)


9 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie. taki inny keks niż ten tradycyjny, fajnie. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. co to byłyby za Święta bez keksu ;)

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię keksy, ładnie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastanawiam się co to jest mieszanka do keksu?

    OdpowiedzUsuń