Składniki:
- 6 białek rozmiar M,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 garść suszonej żurawiny,
- 100 g mieszanki do keksa,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- Żółtka jaj wykorzystałam do zrobienia babki drożdżowej, przepis tutaj.
Przygotowanie:
Białka
ubijamy mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mleko mieszamy z olejem. Następnie na zmianę dodajemy do białek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmieszane mleko
z olejem. Ubijamy mikserem cały czas na wolnych obrotach. Mieszankę do keksa i żurawinę
obtaczamy w mące. Dodajemy do białek bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy ciasto do keksówki (u mnie silikonowa, jeśli macie metalową to należy wysmarować ją masłem). Pieczemy ok.
40 minut w 180 stopniach.
wygląda bardzo smacznie. taki inny keks niż ten tradycyjny, fajnie. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńco to byłyby za Święta bez keksu ;)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Pyszny.
OdpowiedzUsuńCiasta z białek są pyszne:)
OdpowiedzUsuńWygląda przesmakowicie! :)
OdpowiedzUsuńLubię keksy, ładnie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się co to jest mieszanka do keksu?
OdpowiedzUsuńwpisz w google: mieszanka keksowa :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń