czwartek, 18 grudnia 2014

Schab w sosie musztardowym

SKŁADNIKI:


  • 5 kotletów schabu,
  • 200 ml kremówki,
  • 3 łyżeczki musztardy bawarskiej Develey,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • suszona natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,

Przygotowanie:

   Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Obtoczmy w mące. Podsmażymy je  na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia. Po podsmażeniu odlewamy olej i zalewamy kotlety ciepłą wodą. Dodajemy suszoną włoszczyznę, przykrywamy i dusimy do odparowania większości wody. Zalewamy kremówką, dodajemy musztardę, mieszamy. Podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawiamy pieprzem i natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. To musi być pyszne! I do tego takie łatwe!? No nie! muszę spróbować <3

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis - do tego dania kasza gryczana albo brązowy ryż powinny się super komponować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie Aguś :-) zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś mi podpowiada, że mięsko jest soczyste, miękkie, a sos obłędnie pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń